Hürriyetliler; “Köy Tarlalarının Satışı Tencere Enflasyonunu da Tetikledi!”

Hürriyetliler; “Köy Tarlalarının Satışı Tencere Enflasyonunu da Tetikledi!”
21.05.2023
A+
A-

Bursa Karacabey’e bağlı Hürriyet köylülerinin sorunları katlanarak devam ediyor! Hürriyet Köyü Gençlik ve Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Bayram Efe; Samsun’da yaşanan bir olayı kendi dramlarına örnek olarak gösterdi. Efe; “Samsun Ladik Tatlıcak köyü 1953 yılında Amasya’nın Taşova ilçesinden Milli Emlak’tan o zamanın muhtarı Kazım Ayal tarafından satın alınan 849 dönümlük arazinin satın alındığı günü gecesi vefat etmesi sonucu evlatlarına kalan bu arazi, seneler sonra Tatlıcak köyü köy tüzel kişiliğine hibe edilmiştir. Bu arazi köylülerin kap kaşık hayvanlarını satarak bu yaylanın parasını Milli Emlak’a kalan parasını ödemesini yapmış ve ödeme yapmayan köylüler de köyden gitmişlerdir. O zamanın zorluklarında her şeyini satıp bu araziyi tarım ve hayvancılık yapmak için alan köylü şimdi Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı sayın Mustafa Demir köylünün elinden alıp Milletvekili sayın Fuat Köktaş’ın ortağı olduğu iddia edilen firmaya Güneş Enerji santrali yapılması için cebren el konulmuştur. Buradaki köylülerde bu konuyla ilgili olarak 3 yıldır mücadele ediyorlar. Bizde yıllardır bu atalarımızdan kalan topraklar için mücadele ediyoruz. 14 mayısta iktidar olan partinin milletvekilleri kısmen de olsa değişti. Biz mücadelemize devam edeceğiz. Vicdanını kiraya vermeyen 10 AK Partili milletvekilinden biri elbette bizim bu çığlımızı duyacaktır. ” dedi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 3 Yorum
  1. Kadir dedi ki:

    Bursa karacabey hürriyet köyü çözüm beklıyoruz topraklarımızın peşindeyiz adalet istiyoruz

  2. Fehime dedi ki:

    HÜRRİYET KÖY –ANAVATANDA YURD
    201 hane DEDELERİMİZ Bulgaristan’da eziyet gördükleri için Anavatan’a göçmüş ve yurdun değişik illerine İskân verilmiş fakat bu haklarını iklim ve koşullar yetersiz olduğundan devletin verdiği iskân desteğini kullanmamıştır.201 HANE 1951 de Haydar AĞA çiftliği isimli bu yeri KEMAL ÇAYIR OĞLUNDAN Ziraat Bankası’na senet karşılığı ödemiş hatta zamanında
    ödeyemeyenler icra yoluyla o seneki sofra ekmek buğdayına el konmuş haciz yapılıp tahsil edilmiştir. Bu çiftliği 201 hane 12000 dönüm bu yeri 28,5 dönüm olarak şahsi tarlalara bölmüş kalan 6000 dönüm civarında arazi yine hayvan otlatmak için Otlakıye kavak ekmek için Kavaklık Odun KESMEK içinde Baltalık gibi ayırmakla kalmamış CAMİ, MİSAFİRHANE, Mezarlık , Okul, öğretmen lojmanı gibi yapıların inşaatlarını yine 201hanenin inanca ve eğitime verdikleri önemle inşa etmişlerdir. Yokluğun fakirliğin içinde üzerlerinde bir çatıları olmadan samanlık ve benzeri yerlerde kalmak zorunda olan bu insanlar çok çileler çekmiş. Zor şartlarda bu yerleri tastamam şekilde parasını vererek bir çiftlik SATIN almıştır.
    1951 ile 1955 arası KARACABEY Taşpınar köyüne bağlı olan bu çiftlik, 201 hanenin valiliğe başvurusuyla köy olmuş ve Ahmet Ürkmez ilk muhtar olmuştur. 3 köy yerleşkesinin ortasında olan bu çiftlik sahipleri sınır Komşu köy meralarına orman kullanımına izin alamadıklarından bu köylerle husumet yaşamamak için kendi baltalık ve otlakıyelerini tarla haklarından feragat ederek bu ihtiyaçlarına ayırmışlardır. Yine bu yerlerin sürdürülebilir olabilmesi için tarlaya dönüştürmemişlerdir. Hazine Meralarında bile bir hak alamadan kendi arazisini otlaklık olarak kullanmışlardır. Resmi tapularımızda mevcuttur.
    1978 de KÖY tüzel kişiliğiyle KADASTRO KAYITLARINA irdelenmeden GELDİSİ Araştırılmadan 201 şahsa Hisseli parselasyona ihtiyaç duyulmadan direk olarak. KADASTRO TAPULAMA müdürlüğü hazine yeriymişçesine KÖYTÜZEL kişiliğine tapulama yapmışlardır. Anavatana olan inançları ve sonsuz güvenleri bu durumu kabullenmelerinde bir itiraz oluşturmamıştır. Fakat 40 yıl sonra 2014 YILINDA 6360 sayılı kanunla ÖZEL KİŞİ TAPU GELDİSİ OLAN BU YERLERİN ellerinden bedelsiz şekilde alınacağını tahmin edememişlerdir. 4342 MERA kanununa uyuşmayan bu yerler ÖZEL mera olarak anılırlar ve özel meralar için 4342 kanunun uygulanabileceğine dair bir hükümde yoktur. Şahsi yerimiz olan 45 tapu köy tüzel keşiğinde HATTA 15 tanesi tarla olarak geçmekte ve günümüzde başka köylere ve kendi köylümüze kira usulü parayla ektirilmektedir. Hiçbir inanç ve vicdana sığmayan bu ihlal ile yarın çocuk ve torunlarımızın bu şekilde anmalarına ve anılmanıza müsaade etmek istemiyoruz. Bu satılamaz yerlerimizi irdelenmeden yasa kapsamına alınmış Mera veya KIŞLAK DEFTERİ ne KAYITLI HAZİNE YERİ OLAMAYAN ve 16300 köyde emsal ve örneği BULUNMAYAN bu özel kişi mallarını BURSA KARACABEY BELEDİYE’ sinin satma yetkisi OLAMAMALIDIR Emsali tek olan bu yerleşkeyi bilmeden Sehven veya gözden kaçırdığınızı düşünmekteyiz, bu kapsamda çıkarılmamızı satılan yerlerimizle ilgili de tüm eski geldiydiyse iade ederek ,6360 veya 4342 kanununa bir madde Eklenerek HÜRRİYET KÖYÜNÜ AZAD etmenizi ARZ dileriz. BU hak adalet arayışımız ahrete kadarda sürdürmek istemiyor bu fani hayatta Helalleşmek İSTİYORUZ. BURSA HÜRRİYET KÖYÜ GENÇLİK VE KADIN DAYANIŞMA DERNEĞİ DENETİM KURULU BAŞKANI. BAYRAM EFE 0533 729 84 29 aşağıda bulunan linklere bakmanızı rica ederim.
    https://youtu.be/Zv1wbE825zU (YOUTUBE)
    https://youtu.be/CacGuLZMWh8 (YOUTUBE)
    https://www.facebook.com/groups/1010594636237010/ (Facebook)
    https://t.co/fXDPIuTXHc ( instagram)
    https://twitter.com/Hurriyet1951/status/1571459101086949376?s=20&t=bCEvd_Lu0sGl1aA0R4r0fA ( twitter)
    https://twitter.com/Hurriyet1951

  3. Nesrin Malgır Yazıcı dedi ki:

    Hürriyet köyü de tapulu arazilerinin peşinde.bizim gibi madur bir çok köy var.Bu yasanın iptal edilmesi gerek.Siyasilerden olumlu bir sonuç Bekliyoruz.Adalet ergec yerini bulacaktır.