Hürriyetliler; BÜYÜKŞEHİR YASASI DERHAL KALDIRILMALI!

Hürriyetliler; BÜYÜKŞEHİR YASASI DERHAL KALDIRILMALI!
17.05.2023
A+
A-

Bursa Karacabey’e bağlı Hürriyet köylülerinin sorunları katlanarak devam ediyor! Hürriyet Köyü Gençlik ve Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Bayram Efe; “Yerleşim yerimiz Büyükşehir yasası ile tüzel haklarımız elimizden alındı. Derhal bu yasa kaldırılmalı ve köy tüzel kişilikleri geri verilmeli, köyler köyde idare edilmelidir. Köy idareleri Osmanlı’dan kalma yerel bir yönetim biçimidir. Belediye meclisine benzer şekilde azaları ve muhtarı vardır, Avrupa’nın kıskandığı bu idare biçimi yıkılamaz ilerde daha büyük sorunlara sebep olacaktır. Köyleri mahalle yaparak çöp vergisi ,emlak vergisi ,su faturalarında fiyat artışı yapmak ve arazilerini satmak kimseye yakışmaz. Hayır getirmez. Köylerin ortaklaşarak veya köy adına kayıtlı tapulu arazileri kişisel mülkiyeti temsil eder. Bu alanlar köylerin sürdürülebilir olması için ayrılmış alanlardır. Bir gün bu yasanın çıkarılacağını bilemezdik bilseydik şahsi tapu alma hakkımız varken bireysel tapuya dünüştürürdük.

Bu öngörememezlik yasalarımızda sabittir, yasalar geleceği temsil eder. Bu gün Belediyelere sermaye etmek büyük bir haksızlıktır. Köylünün kendi parasıyla satın aldığı bu arazilerimizi elimizden almak size yakışmaz. Bu yasayı çıkaranlara sesleniyoruz. Sizler, “köyün ortak mallarının sigortasıyız demiştiniz.’’ Gelinen nokta da ne değişti? Sözünüzü tutmanızı istiyoruz. Köy tarlalarının satışına, üreticiler ve yöre halkı adına karşı çıkıyoruz. Köy tarlası demek ‘altın yumurtlayan tavuk’ demektir. Belediye olarak mademki paraya ihtiyacınız var. Belediye adına tarlayı ekip, ürününü satın. Tarladan ne istiyorsunuz? Köy tarlalarının çoğu köylünün çiftçinin kendi paralarıyla alınan arazilerdir. Soruyorum sizlere… Hem ‘tarla satışı’ karşılığında köye ne verdiniz? Hangi ihtiyacını karşıladınız? Ne gibi bir yatırım yaptınız? Aldığımız yanıt: Hiçbir şey yapılmadı. Köyümüze hiçbir fayda sağlanmadı. Ne yazık ki satılan köy tarlaları bir daha geri gelmeyecek. Köylerimizdeki muhtarlık adına kayıtlı tarım arazilerinin satışını lütfen durdurun. Hiç köyün ortak malı satılır mı? Nerede görülmüş?” diye soruyorum size . “Her şeyden önce köy tarlalarımız bizlere atalarımızdan, dedelerimizden kalan birer miras ve yadigârdır. ” dedi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 2 Yorum
  1. Fehime dedi ki:

    HÜRRİYET KÖY –ANAVATANDA YURD
    201 hane DEDELERİMİZ Bulgaristan’da eziyet gördükleri için Anavatan’a göçmüş ve yurdun değişik illerine İskân verilmiş fakat bu haklarını iklim ve koşullar yetersiz olduğundan devletin verdiği iskân desteğini kullanmamıştır.201 HANE 1951 de Haydar AĞA çiftliği isimli bu yeri KEMAL ÇAYIR OĞLUNDAN Ziraat Bankası’na senet karşılığı ödemiş hatta zamanında
    ödeyemeyenler icra yoluyla o seneki sofra ekmek buğdayına el konmuş haciz yapılıp tahsil edilmiştir. Bu çiftliği 201 hane 12000 dönüm bu yeri 28,5 dönüm olarak şahsi tarlalara bölmüş kalan 6000 dönüm civarında arazi yine hayvan otlatmak için Otlakıye kavak ekmek için Kavaklık Odun KESMEK içinde Baltalık gibi ayırmakla kalmamış CAMİ, MİSAFİRHANE, Mezarlık , Okul, öğretmen lojmanı gibi yapıların inşaatlarını yine 201hanenin inanca ve eğitime verdikleri önemle inşa etmişlerdir. Yokluğun fakirliğin içinde üzerlerinde bir çatıları olmadan samanlık ve benzeri yerlerde kalmak zorunda olan bu insanlar çok çileler çekmiş. Zor şartlarda bu yerleri tastamam şekilde parasını vererek bir çiftlik SATIN almıştır.
    1951 ile 1955 arası KARACABEY Taşpınar köyüne bağlı olan bu çiftlik, 201 hanenin valiliğe başvurusuyla köy olmuş ve Ahmet Ürkmez ilk muhtar olmuştur. 3 köy yerleşkesinin ortasında olan bu çiftlik sahipleri sınır Komşu köy meralarına orman kullanımına izin alamadıklarından bu köylerle husumet yaşamamak için kendi baltalık ve otlakıyelerini tarla haklarından feragat ederek bu ihtiyaçlarına ayırmışlardır. Yine bu yerlerin sürdürülebilir olabilmesi için tarlaya dönüştürmemişlerdir. Hazine Meralarında bile bir hak alamadan kendi arazisini otlaklık olarak kullanmışlardır. Resmi tapularımızda mevcuttur.
    1978 de KÖY tüzel kişiliğiyle KADASTRO KAYITLARINA irdelenmeden GELDİSİ Araştırılmadan 201 şahsa Hisseli parselasyona ihtiyaç duyulmadan direk olarak. KADASTRO TAPULAMA müdürlüğü hazine yeriymişçesine KÖYTÜZEL kişiliğine tapulama yapmışlardır. Anavatana olan inançları ve sonsuz güvenleri bu durumu kabullenmelerinde bir itiraz oluşturmamıştır. Fakat 40 yıl sonra 2014 YILINDA 6360 sayılı kanunla ÖZEL KİŞİ TAPU GELDİSİ OLAN BU YERLERİN ellerinden bedelsiz şekilde alınacağını tahmin edememişlerdir. 4342 MERA kanununa uyuşmayan bu yerler ÖZEL mera olarak anılırlar ve özel meralar için 4342 kanunun uygulanabileceğine dair bir hükümde yoktur. Şahsi yerimiz olan 45 tapu köy tüzel keşiğinde HATTA 15 tanesi tarla olarak geçmekte ve günümüzde başka köylere ve kendi köylümüze kira usulü parayla ektirilmektedir. Hiçbir inanç ve vicdana sığmayan bu ihlal ile yarın çocuk ve torunlarımızın bu şekilde anmalarına ve anılmanıza müsaade etmek istemiyoruz. Bu satılamaz yerlerimizi irdelenmeden yasa kapsamına alınmış Mera veya KIŞLAK DEFTERİ ne KAYITLI HAZİNE YERİ OLAMAYAN ve 16300 köyde emsal ve örneği BULUNMAYAN bu özel kişi mallarını BURSA KARACABEY BELEDİYE’ sinin satma yetkisi OLAMAMALIDIR Emsali tek olan bu yerleşkeyi bilmeden Sehven veya gözden kaçırdığınızı düşünmekteyiz, bu kapsamda çıkarılmamızı satılan yerlerimizle ilgili de tüm eski geldiydiyse iade ederek ,6360 veya 4342 kanununa bir madde Eklenerek HÜRRİYET KÖYÜNÜ AZAD etmenizi ARZ dileriz. BU hak adalet arayışımız ahrete kadarda sürdürmek istemiyor bu fani hayatta Helalleşmek İSTİYORUZ. BURSA HÜRRİYET KÖYÜ GENÇLİK VE KADIN DAYANIŞMA DERNEĞİ DENETİM KURULU BAŞKANI. BAYRAM EFE 0533 729 84 29 aşağıda bulunan linklere bakmanızı rica ederim.
    https://youtu.be/Zv1wbE825zU (YOUTUBE)
    https://youtu.be/CacGuLZMWh8 (YOUTUBE)
    https://www.facebook.com/groups/1010594636237010/ (Facebook)
    https://t.co/fXDPIuTXHc ( instagram)
    https://twitter.com/Hurriyet1951/status/1571459101086949376?s=20&t=bCEvd_Lu0sGl1aA0R4r0fA ( twitter)
    https://twitter.com/Hurriyet1951

  2. Şükran Tırpan dedi ki:

    “Bursa Karacabey Hürriyet köyü”
    Burası hazine arazisi degil.
    Dedelerimizin paralarıyla satin aldıkları tapulu mülk. Tapulu arazilerimizden ortak kullanıma ayrılan yerlerin elimizden alınması büyük bir haksızlık . Kararın düzeltilmesi ve tapuyla tescilli haklarımızın iadesini istiyoruz.