KARACABEY HÜRRİYET KÖYÜNÜN DRAMI TBMM GÜNDEMİNE TAŞINIYOR!

KARACABEY HÜRRİYET KÖYÜNÜN DRAMI TBMM GÜNDEMİNE TAŞINIYOR!
19.10.2022
A+
A-

Bursa’nın Karacabey ilçesine bağlı Hürriyet köyü sakinleri, Bütünşehir Yasası ile ellerinden alınarak parsel parsel satılan tapulu arazileri için mücadele başlatmıştı. Bu topraklarda tarım ve hayvancılık yapmak isteyen köylülere destek en önemli destek TBMM’de gurubu bulunan İYİ Parti ve CHP’den geldi. Bursa Milletvekilleri kendilerine ulaşan evraklarla ve köyden seçilecek bir heyetle birlikte basın açıklaması yaparak TBMM’de Bakanlığı’n cevaplaması için bir soru önergesi verecek.

Bulgaristan’dan göç eden Hürriyet köylüleri, 1951 yılında anavatana sığınarak Taşpınar Köyü sınırları içindeki 12 bin dönümlük Haydar Ağa Çiftliği’ni satın alarak 1955’te köye dönüştürmüş. Söz konusu arazinin 5 bin 700 dönümü; otlakiye, kavaklık, odun tedariki, cami, okul, öğretmen lojmanı, mezarlık yeri olarak kullanılmak üzere hisseli parsel olarak tapuda 201 hane arasında paylaşılmış.

2014 yılında çıkartılan Bütünşehir Yasası’yla birlikte, köy tüzel kişiliği üzerinde olan 5 bin 700 dönümlük arazi, bu kez ilçe belediyesine geçti. Diğer pek çok köyde yapıldığı gibi arazileri kooperatif kurup üzerine devretmeyen Hürriyetliler; yasa çıktıktan sonra yargıya başvurdu. Muhtarlık öncülüğünde açılan davanın ardından bazı vatandaşlar da başka koldan yeni davalar açtı ancak davalar yürütülemedi. Köylüden teminatlar istendi, ama köylüye ağır geldi.

Hürriyet Köyü Dayanışma Derneği Denetim Kurulu Başkanı Bayram Efe bu zamana kadar söz konusu arazinin Karacabey Belediyesi tarafından; 150 dönümünün TEKNOSAB’a hibe edildiğini, 150 dönümünün Emir-Koop’a, 250 dönümünün de ismi gizli tutulan bir şahsa satıldığını aktardı. Hürriyet Köyü Gençlik ve Kadın Dayanışma Derneği Denetim Kurulu Üyesi Bayram Efe ;“Hürriyet Köyü sürdürülebilir bir tarım ve hayvancılık olabilmesi için kendi hakkından feragat ederek otlaklığını ayırmıştır. 1978’de köy tüzel kişiliğine geçirilen bu alan 6360 kanunu altında ezilmiş ve bu statüdeki yerler belediyelerce satılmaktadır. Biz anayasada bir düzeltme istiyoruz, Türkiye’de emsali tek fakat mağduru çok olan bu yasanın bir an önce düzeltilmesini istiyoruz. Karacabey Belediye Başkanı ile karşı karşıya gelmek istemiyorduk, fakat köyümüze davet ettiğimizde köyümüzde hiçbir sorun olmadığını söyledi ve bizi azarladı. Bununla ilgili bir an önce gereğinin yapılmasını istirham ediyoruz. Türk hukukunun sistemine göre, mülkiyet hakkının üzerinde hiçbir belediye başkanı, hiçbir tebliğ, hiçbir encümen kararı, hiçbir rant ilişkisi geçerli değildir. Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve Karacabey Belediye Başkanı’na da buradan sesleniyorum, bu kararı geri çekmeli ve köylülerimizle bunu hukuki zeminde yeniden konuşmalıdır. Aksi halde hukuki olarak gayri meşru bir zemindedir. Bu mücadele eğer karşılığını bulmazsa Türkiye’de köyler rant uğruna satışa çıkarılacaktır. Burada mücadelenin bayrağını taşıyan Hürriyet köylülerini saygıyla selamlıyorum.” dedi.

Bursaant’a konuşan Bayram Efe, köylülerin buraya yerleştiklerinde büyük eziyetler çektiğini, çiftlik olarak aldıkları yerde tek bir ev olmadığını, doğumların bile ahırda yapıldığını anlattı. Borçla burayı köy yaptıklarını, ekip biçerek geçimlerini sağladıklarını şu anda ise köylülere büyük bir haksızlık yapıldığını belirten Efe şöyle konuştu: “Bu arazilerin tapuları var. Ayrıca alındığı dönemde Ziraat Bankası’ndan çekilen kredilerin dekontları elimizde. Sonuçta bu araziler bizlerin tapulu malı. Yani diğer köylerdeki arazilerin belediyelere devri gibi bir durum burada yapılamaz. Buradan garantörlere sesleniyorum. O sermayeler onlara ait değil. Milletten kazandıkları paralar. Bizden aldıkları araziler onların boynunda borç olarak kalacak. Belediyeye de hakkımızı helal etmiyoruz. Mahkeme kapılarında sürünsek de hakkımızı soracağız. Bu yanlıştan dönün, köylüyle omuz omuza olun.” dedi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.